De operaliefhebber kan de komende tijd moeilijk om haar heen. De stervan de Letse sopraan Kristine Opolais is tot zulke hoogten gestegen dat ze in twee opeenvolgende bioscoopuitzendingen van de Metropolitan Opera de titelrol vertolkt: op 5 maart in Manon Lescaut, op 2 april in Madama Butterfly. Een gesprek met een intrigerende ster.


De ontmoeting met Opolais vindt plaats in Amsterdam, een stad die een belangrijke rol in haar leven speelt. Al zo’n tien jaar verblijft Opolais hier zeer regelmatig voor zanglessen bij de vermaarde zangpedagoge Margreet Honig.

“In 2007, toen ik nog redelijk aan het begin van mijn carrière stond, zong ik veel te zware rollen. Ik wilde mijn stem beter en verstandiger leren gebruiken.” Op aanraden van haar beroemde landgenote Elina Garança nam Opolais lessen bij Margreet Honig. “In het begin verbleef ik in de goedkoopste hotels van Amsterdam, vol ongedierte. Ik heb een keer een hele nacht rechtop in mijn bed gezeten omdat er muizen door mijn kamer heen en weer renden. Naarmate het beter ging met mijn carrière, kon ik me in Amsterdam gelukkig steeds betere hotelkamers veroorloven.”

De zanglessen bij Margreet Honig zijn weldadig voor Opolais. “Ze zijn als een wellnessbehandeling voor mijn stem. Margreet kent mij, mijn lichaam en mijn stem heel goed. Ze heeft me geleerd om aardig te zijn voor mijn stem en om mijn hele lichaam op een ontspannen manier te gebruiken bij het zingen. Als ik bij haar kom met een probleem en vertel dat het me niet lukt om een bepaalde passage op een goede manier te zingen, laat Margreet me eerst concentreren op mijn ademhaling en mijn hele lichaam. Dan laat ze me de lastige passage zingen. Vaak lukt het dan opeens wél en blijkt een struikelblok eigenlijk geen struikelblok meer te zijn. Dankzij Margreet houd ik mijn stem gezond.”

Read the entire feature via Place de l’Opera.